Iedereen heeft een functionele en heel persoonlijke taak te doen; jouw unieke bijdrage aan de samenleving. Iets waar je gewoonweg van nature heel goed in bent en echt ‘voor op deze aardkloot ben gezet’. Iets dat je moeiteloos afgaat en je eigenlijk zonder opleiding of investering hebt verworven.

In het uitvoeren van deze taak, zit energie. Het is iets dat jou doet stralen en het levert je intense voldoening op. Je floreert en zit lekker in je vel. Ongeacht of het direct geld oplevert of niet. Het is gewoon waar jouw systeem voor ontworpen is en wat het ’t liefst doet. Maar wat is eigenlijk ‘je missie’?

Wat zou je missie kunnen zijn?

Je missie kenmerkt zich door een actiegerichte beschrijving. Het gaat heel specifiek over datgene wat jij vanuit je kern komt doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn: ‘zaken op orde brengen’, ‘leidinggeven aan mensen’, ‘dingen uitzoeken’ of gewoonweg ‘doen waar je zin in hebt en daarmee anderen inspireren’. Ieder heeft zijn eigen unieke missie dat zich in enkele woorden laat omschrijven.

Het is de beschrijving van wat jouw systeem in essentie doet. En je zult het ongemerkt terugvinden in alle mogelijk facetten van je leven. Of dit nu om je thuissituatie gaat, een sportclub of je werkende leven. Het is de rol, de taak, die je van nature het liefste vervult, in welke situatie dan ook. Veelal onbewust, omdat je gewoonweg heel onbewust bekwaam bent in deze taak.

Het juiste decor

Als je helder bent over wat jouw missie is, kun je nagaan welke vorm bij je past. Misschien ben jij wel op aard om ‘mensen te confronteren met zichzelf’ en giet je dit in een voor de hand liggende vorm van het zijn van een coach. Maar met hetzelfde gemak werk je als teamleider in de logistiek en sta je bekend om je kunst om ieder op zijn eigen verantwoordelijkheid te wijzen.

De vorm waarin je jouw ‘opdracht’ zou kunnen gieten, hangt af van persoonlijkheid, je inhoudelijke interesses, je opleidingen, je achtergrond en gewoonweg je levensfase. De omstandigheden zijn slechts het decor waarin je jouw unieke missie uitleeft.

Je missie wil autonoom zijn

En dat decor is allesbepalend voor de mate waarin je je missie kunt uitleven of niet. Het decor moet namelijk ruimte bieden aan jouw taak, jouw bijdrage. Wanneer je missie is ‘mensen confronteren met zichzelf’, maar je werkt in een bedrijf waar de sfeer hiërarchisch is en er weinig ruimte bestaat voor feedback, dan loop je vast. Er is dan geen ruimte en/of actieve behoefte aan wat jij werkelijk te bieden hebt.

In het uitvoeren van je missie moet je vrij en autonoom kunnen zijn. Zonder al teveel weerstand van je omgeving. Jouw uitvoering van je taak moet passen in de omgeving en je omgeving moet jou erkennen en waarderen in wat je werkelijk kunt. En zolang dat het geval is, zul je je veelal als een energieke vis in het water voelen.

Dit is HET kenmerk van je missie: autonomie. Wanneer die in gedrang komt, zul je geen energie meer ervaren, ‘stroomt’ het niet meer. Je raakt vermoeid, gefrustreerd en uit balans. Je wordt als het ware in je essentie bekneld.

Een voorbeeld

Een vrouw is technisch projectleider en doet dat met veel plezier. Techniek heeft haar mateloze interesse en ze stuurt het liefst een team mensen aan om met elkaar resultaat te boeken. Echter was ze na 10 jaar op dezelfde afdeling wel uitgekeken, dus stapte ze over naar een nieuwe baan. Wederom projectleider, maar met andere collega’s en een ander te ontwikkelen product.

Haar nieuwe manager vroeg van haar een bepaalde projectaanpak. Hij coachte haar op projectmanagement, instrueerde haar op hoe leiding te geven aan het projectteam en wilde dat ze bedrijfsprocedures integreerde. Onder de noemer ‘een volgende stap in je ontwikkeling als projectleider’.

Ze raakte algauw klem, voelde zich gefrustreerd, onzeker en zat binnen vier maanden overspannen thuis. De situatie had een bijzonder grote impact. Waarom?

Haar missie bleek ‘dingen in goede banen leiden’. Als iemand van nature weet hoe een team naar een resultaat te brengen, dan is zij het. Echter volgt ze daarvoor geen plan of methode. Ze is hierin volledig onbewust bekwaam en doet gewoon hoe zij voelt dat het moet.

Echter werd ze hierin niet (h)erkend en gedwongen om opgelegde regels te volgen die niet resoneerde met haar visie op ‘dingen in goede banen leiden’. Ze kon niet meer autonoom handelen op ‘het in goede banen leiden’ en raakte binnen no-time uit haar natuurlijke kracht.

Missie in gedrang

Als je missie in gedrang is, dan herken je het direct: je raakt gefrustreerd, voelt je zwak of onzeker, floreert niet en zit niet lekker in je vel. Je levenslust verdwijnt, hebt niet meer echt plezier in wat je doet. Je werk wordt opeens ‘heel hard werken’.

En dan heb je werk aan de winkel: kom erachter wat je werkelijke missie is. Zo weet je op welk vlak je altijd heel alert moet zijn in het kiezen van de juiste omgeving; jouw decor. Kies een omgeving die past bij je interesses en voel goed of die omgeving ook werkelijk ruimte biedt aan wat jij werkelijk te brengen hebt.

Iets eigens

Iedereen heeft iets heel unieks en eigens te brengen. Hetgeen je komt brengen is meestal niet iets dat in je functieomschrijving staat of iets wat tijdens je eerste date ter sprake komt. Het is iets dat mensen van jou gaan zien en ervaren. En waarin jij je gevoel moet volgen: voel ik dat ik mezelf kan zijn?  Zijn de richtlijnen en overige afspraken waar ik me aan moet houden voor mij okee? En bieden die voldoende ruimte om me vrij te voelen in het hetgeen ik in essentie kom doen hier?

En is dat niet het geval? Zitten ze gewoonweg niet op jou te wachten of zijn de voorwaarden te strak waardoor jij autonomie in je missie verliest? Realiseer je dan dat er geen match is en dat dat niemand zijn schuld is.

Het is met elkaar zoeken naar de juiste puzzelstukjes bij elkaar om dat te laten werken. Er is vast wel een andere plek waar jouw bijdrage wel op zijn plaats is, immers, je hebt jouw unieke bijdrage aan de samenleving niet voor niets meegekregen!



Wil jij weten wat jouw missie is? Jouw unieke bijdrage?

Mogelijk kan een Missietraject je hierbij helpen.

Een missiereading geeft antwoord op de vragen:

  1. Wat kom jij hier in essentie op aarde doen, wat is jouw kerntalent?
  2. Wat voor omgeving heb jij nodig om dit uit te leven?
  3. Welke situaties en/of welke overtuigingen zitten mogelijk in de weg?
  4. Wat staat je te doen?

Je missie is kort en krachtig. In de praktijk heb ik gemerkt dat het vragen kan oproepen. Enige sparring en terugblik op je ervaringen is fijn en nodig om het goed te kunnen integreren. Daarom dit speciaal ontworpen aanbod:

Het gehele missietraject bestaat uit een:

  1. Intake m.b.v. videobellen (15 minuten)
  2. Missiereading op schrift in PDF per mail (4-6 pagina’s)
  3. Missieconsult per telefoon of video (45 minuten)
  4. Hulplijn per mail (eenmalig, wanneer het jou uitkomt)

Tijdens de intake bespreken we je vraag en kan ik contact maken met jouw systeem. De reading voer ik op afstand uit en krijg je in je mailbox. In het Missieconsult kun je al je vragen neerleggen ter verduidelijking van de reading.

De hulplijn is bedoeld om met je mee te kijken wanneer je tegen een praktische situatie aanloopt. Bijvoorbeeld; je vraagt je af of een nieuwe baan in lijn is met je missie en je wilt dit voorleggen.

Introductieaanbod:  Ik bied een missietraject aan voor een introductieprijs van €199,- . Er zijn 4 plekken beschikbaar tegen dit tarief.

Interesse? Mail me jouw vraag en ik kijk vrijblijvend of ik iets voor je kan betekenen. 


Wil je automatisch nieuwe artikelen in je mailbox ontvangen?

Vul dan hier je e-mailadres in: