Veel gevoelige mensen zijn in staat tot een groots liefdesgevoel. Naar de wereld, naar de mensen om hen heen en naar iedereen die maar liefde nodig heeft. Ze hebben een antenne voor behoeften van anderen en spelen daar ongemerkt op in. Ze geven hen dat wat ze missen en nodig hebben; liefde, zorg en veel onvoorwaardelijkheid.

Eenheid en verbinding

Een eenheidsgevoel, gevoel van verbinding en liefhebben is iets dat voor velen van hen geen kunst is. Het is er al, het is hun natuur. Veel mensen die (hoog)gevoelig zijn hebben van nature al een verbindend gevoel met van alles om hen heen. En dat is daarom niet iets dat persé versterkt hoeft te worden.

Het gebeurt hen namelijk vaak dat ze in hun onmetelijke liefdeskracht grenzeloos zijn. Zich verbinden met mensen die weliswaar liefde nodig hebben, maar die niet persé goed voor hen zijn als persoon. Want naast die onmetelijke eenheidsbeleving en het vermogen tot liefhebben op een hemelse manier, heb je ook gewoon een aards lichaam met een daaraan gekoppelde persoonlijkheid.

En het is juist die persoonlijkheid die ook wat nodig heeft. Een persoonlijkheid die dingen nodig heeft om gelukkig te zijn, om lekker in je vel te zitten en om samen plezier te kunnen beleven.

Antennes

Gevoelige mensen zijn vaak zo behept met een groter gevoel van verbinding, met een visie, met hetgeen zij denken ‘dat de wereld nodig heeft’, dat ze er zichzelf in verliezen. En jezelf verliezen betekent eigenlijk niets meer of minder dan je eigen aardse, menselijke behoeftes uit het oog verliezen. Aan de kant te schuiven. Het gevoel van eenheid in zichzelf verwaarlozen.

Het voeden van een ander, het gevoel dat je iets voor de wereld doet kan je voldoening geven. Het gevoel dat je het goed doet. Maar hierop lopen veel gevoelige mensen ook langzaam leeg. De antennes staan te ver uitgereikt op de ander of zelfs op het wereldleed. En hiermee verlaten ze hun eigen persoon en grondvoorwaarden om zelf een fijn leven te leiden als mens van vlees en bloed.

Voorwaarden stellen

Waar het voor de één een uitdaging is om richting onvoorwaardelijk liefhebben te leren bewegen en zachter en begripvoller te zijn naar de ander. Is het voor de ander de omgekeerde uitdaging. Het gaat bij hen om voorwaarden stellen aan het geven van liefde en aandacht. Het stellen van grenzen in wie jouw aandacht en liefde verdient.

Niet omdat de ander dat niet waard zou zijn als individu, maar omdat jij er gewoonweg niet voldoende voor terugkrijgt om het te kunnen blijven geven.  Liefde kún je voelen voor oneindig veel mensen, maar in het aardse hier en nu hebben we maar 1 tijd en 1 energie. Daarbij is ook in ons menselijke hart zelfs maar beperkte ruimte. En die moet je allen wijs besteden.

Uit je hart wissen

Het betekent in je dagelijks leven omgaan met de mensen die jou plezier schenken,. Je aandacht aan projecten geven waarvan je jubelt. Of met wie of wat op z’n minst de uitwisseling in balans is. Ook kun je soms iets of iemand toelaten die wat meer van je vraagt, maar alleen als je aan de andere kant voldoende gevoed wordt en in balans bent om dit te kunnen geven.

En mensen die je besluit niet meer te zien, projecten die je beëindigt, mag je uit je hart wissen. Want zodra iemand in je hart zit, ook al zie je diegene niet, vraag hij of zij van tijd tot tijd aandacht. Gaat voorbij aan je gedachten en gevoel. En ook dat is tijd en energie waarvan we maar een beperkte voorraad hebben. Je mag jezelf toestaan onverschilliger worden naar dingen die buiten jouw kringetje liggen.

Stoppen met ‘houden van’

Je kunt als gevoelig mens wel je vermogen koesteren om onvoorwaardelijk van mensen te houden, maar het is veelal de kunst om gewoonweg te besluiten dat je niet meer van iemand houdt. Je niet meer inzet voor iemand. Niet actief. Dat je niet meer aan iemand denkt of niets meer voor iemand doet. Gewoonweg omdat er te weinig voor terugkomt in het aardse hier en nu.

Onvoorwaardelijk houden van betekent namelijk dat je er niets voor terug hoeft. En een aards lichaam en een persoonlijkheid zijn begrensd en hebben altijd iets nodig. Grondbehoeften om in leven te blijven, om lekker in je vel te zitten, om de activiteiten te kunnen ondernemen die je blij maken. Hele praktische zaken.

Keuzes maken

De invulling van het dagelijks leven met relaties, werk en vriendschappen is voor veel gevoelige mensen al een hele uitdaging in een drukke wereld. En juist die plezierige invulling kan zorgen voor een gezond fundament. Een fundament waarop jij kunt stralen. Het is de uitwisseling in het hier en nu die zorgt voor benodigde voeding en balans. Om ook (on)verwachte zaken die moeilijker zijn op te kunnen vangen zonder omver te gaan.

Wanneer je je betrokken voelt bij iets of iemand, maar de praktische en dagelijkse omstandigheden komen niet tegemoet aan wie jij als mens bent, zeg dan vaarwel. Sluit je hart een beetje, veeg iemand of iets er zoveel mogelijk uit en maak plaats voor iets nieuws. Iets dat wel aan jouw hier-en-nu behoeften kan voldoen om zo je aardse fundament te vergroten.

Last van een te groot hart?

Merk je dat je in je dagelijks leven teveel energie verliest? Mogelijk zijn er onderhuidse overtuigingen actief die jou naar mensen en/of projecten laten neigen die niet altijd goed voor jou zijn. In een reading kunnen deze patronen ontrafeld en veranderd worden. Om dichter bij jezelf en je aardse persoonlijkheid te komen die je werkelijk bent. Heb je interesse in een schriftelijke reading (op afstand)? Je bent welkom om je vragen te mailen en vrijblijvend advies te ontvangen over of en wat ik voor je kan betekenen.   

Wil je automatisch nieuwe artikelen in je mailbox ontvangen?

Vul dan hier je e-mailadres in: