In een relatie kunnen we onszelf flink met de vraag bezighouden: should I stay or should I go? Er sluimert al langere tijd een gevoel van onbehagen en op een gegeven moment kun je niet meer anders dan een beslissing nemen. Denk je. Je voelt dat je het roer wilt omgooien. Stelt jezelf voor de keuze en staat op het punt een radicale beslissing te nemen.
Dit punt volgt vaak op vele signalen. Je hebt waarschijnlijk al een aantal keren gedacht; “we moeten gewoon praten en dan komen we er wel weer uit”. Een aantal keren lukte dat vast ook. Je praat met elkaar en de lucht lijkt weer geklaard. Het gevoel van liefde stroomt weer. Maar, vreemd genoeg verdwijnt het ook steeds weer. Steeds sneller dan voorheen. De gesprekken komen inmiddels steeds vaker op tafel, tot op een punt dat je niet meer wilt praten. Het is klaar, denk je. Maar wat is er eigenlijk aan de hand?
Jij bent het probleem
De beslissing om de liefdesrelatie met je partner te beëindigen is een beslissing van je ego. Je persoonlijkheid die de controle wil terugpakken en denkt dat alle problemen opgelost zijn als je een punt achter gezet wordt. Je snijdt het probleem uit je leven.
Wat er daarna vaak gebeurt is dat we ons een stuk beter voelen. Een stuk beter doordat we los zijn van de ander. En hierin schuilt direct de illusie. Door de ander uit ons leven te verwijderen, zeggen we eigenlijk: “jij was het probleem in mijn leven, niet ik maar jij”. We maken de aanwezigheid van de ander in ons leven verantwoordelijk voor de onvrede die we in onszelf voelen. Door de ander uit ons leven te wissen, worden we niet meer getriggerd en voelen we opeens weer ruimte om onszelf te zijn. Om onze eigen keuzes te maken en ons pad te vervolgen.
Deze ruimte echter, heb je altijd. Zolang niemand je een mes op de keel zet, heb je ook in een relatie de ruimte om je eigen weg te volgen, al voelen we die soms niet en is dit doodeng. Want juist in de aanwezigheid van de ander word je geconfronteerd met je diepste angsten. De angst om jezelf te laten zien. De angst om je diepste wensen kenbaar te maken. De angst om de ander teleur te stellen. De angst om niet te voldoen aan verwachtingen. De angst om….. en ga zo maar door. Deze angsten zorgen voor aanpassingsgedrag. En die maken dat je eigen ruimte klein wordt, erg klein.
Één keuze in de liefde
In de liefde heb je maar één echte keuze en dat is ‘loslaten’. Loslaten wat er gebeurt. Loslaten wat je van elkaar verwacht. Loslaten in welke vorm jullie het beste bij elkaar passen. Loslaten wat jullie elkaar geven. Loslaten wat je ontvangt. Het enige dat je hoeft te doen is in het moment te voelen wat je NU nodig hebt om jezelf weer te vinden. En ernaar handelen. Zonder te weten wat dit voor de dag van morgen betekent.
Dit is heel moeilijk, want onze automatische piloot zegt anders. Zodra we iemand ontmoeten die fijn voelt, willen we er meer van. We willen dichter bij elkaar zijn, meer van dat fijne ervaren, meer van de ander willen ontvangen en vooral; alles vasthouden wat we tot dan toe hebben gekregen. Dus bouwen we constructies en maken afspraken hoe we dat alles kunnen borgen.
Totdat je elkaar verstikt en er eigenlijk geen ruimte meer is voor je eigenheid. Voor de dingen die jou maken tot wie jij bent. Voor contact met anderen die jou voeden en voor de activiteiten die je blij maken. Je bent in een zelfgemaakt web verstrikt geraakt waarin alle ruimte voor je spontane ‘ik’ verloren is gegaan.
Het is juist die eigenheid waarin je waarschijnlijk tot elkaar aangetrokken bent geweest. In een liefdesrelatie of in een vriendschap. Het is de eigenheid waarin je elkaar hebt herkend en die voor de aanvulling heeft gezorgd. Het zijn juist die unieke eigenschappen die ervoor hebben gezorgd dat je zo dol op elkaar werd.
Uit de verstikking
Laten we er even vanuit gaan dat je inderdaad dol op elkaar geweest ben. Dat er wel degelijk echte liefde is geweest. Wanneer dan later in de relatie die liefde niet meer voelbaar is en je gaat twijfelen, dan klopt er iets niet. Liefde is niet zomaar weg. Je bent alleen de toegang ertoe kwijt. Hoe vind je die terug?
Haal allereerst je focus af van het vraagstuk ‘relatie’. Het probleem ligt niet buiten jou, de oplossing ook niet. Start met het zoeken naar jezelf. Zorg eerst dat je uit de verstikking komt, dat de liefde in jouzelf weer gaat stromen.
Zoek de ruimte op voor jezelf. Maak allereerst weer eens contact met je eigen wezen, met je eigen energie. Slaap alleen, net zolang totdat je weer lekker in je vel zit. Ga na welke dingen jij in je leven nodig hebt om jezelf in je hele wezen te voeden. Ga na welke mensen je graag ziet, welke activiteiten jou blij maken en waarom je deze dingen de afgelopen tijd niet meer hebt gedaan.
Start met het weer oppakken van deze activiteiten. Start met wat je hart wil. Zorg dat het in jou gaat stromen. Pas wanneer de liefde weer in jou stroomt, kun je ook weer liefde voelen voor anderen. Het gaat om het herstellen van de staat van liefde.
Een beslissing
Pas als de liefde hersteld is, kun je heldere beslissingen nemen over een richting voor de relatie. Voel of, nu de liefde weer stroomt, je ook weer liefde voor je partner voelt. Een teruggekeerd gevoel van liefde, betekent niet dat je direct weer de draad oppakt. Je zult dan opnieuw verst(r)ikt raken. Het is zoeken naar de vorm die ruimte biedt aan het stromen van liefde. Voor jezelf en daarmee automatisch voor de ander.
Welke vorm de relatie dan krijgt, is eigenlijk niet belangrijk. Je hoofd wil heel graag ergens over uit zijn. Die wil weten welk label, welk naamkaartje we erop plakken. Maar liefde houdt hier geen rekening mee. Die vraagt alleen maar in het moment te doen wat goed voor jezelf is. Zodat jouw stroom op gang kan blijven en de verbinding er met de ander automatisch een feit is.
Welke vorm dat op termijn het beste bij past, dat zal dan vanzelf wel uitwijzen. Een vorm die karaktertrekken heeft van een huwelijk, een LAT relatie, een vriendschap of goede buur. Het kan allemaal, maar de vorm volgt op de acties voortkomend uit de behoefte in het moment. Niet andersom.
En dit is dan direct ook de grootste uitdaging: neem verantwoordelijkheid voor de liefde en doe in het moment wat jij nodig hebt om dit te laten stromen. Laat verwachtingen ten aanzien van de toekomst los en laat de vorm waarin jullie het beste uit elkaar halen als een natuurlijk gevolg ontstaan.
Op onderzoek
Verantwoordelijkheid nemen voor de liefde vraagt onderzoek. Wat weerhoudt jou om in het moment niet te doen waar je wel behoefte aan hebt? Is het een gebrek aan inzicht? Zijn het praktische bezwaren? Of is het angst? Deze vragen zijn essentieel om voor jezelf helder te hebben.
Wanneer je merkt dat je last hebt van angsten of een onverklaarbaar blokkerend gevoel, dan zijn er mogelijk onderhuidse overtuigingen actief die jou weerhouden van doen wat goed voor jou is. Wil je meer inzicht in deze onbewuste patronen? Reading is een methode om hier bewustzijn om te verkrijgen en patronen te doorbreken. Kijk voor meer informatie eens bij FAQ of stuur me een e-mail op info@jessicazwart.nl .
Wauw… wat een mooi artikel Jessica!
Dankje Hans 🙂
Helder artikel Jessica!
En zoooo waar ook.
Not easy though 🙂