Waarom krijg je nou precies dat ene kind? En waarom die andere niet? Tsja… een vraag die vast weleens door je hoofd gespookt heeft als ouder. Soms lijkt het zó onwerkelijk dat uit twee verschillende mensen een nóg meer verschillend kind kan ontstaan. Met zo zijn of haar eigen trekjes, talenten en voorkeuren. Bijzonder toch?
En soms ook bijzonder uitdagend. Want naast herkenning van eigenschappen, zijn er soms ook eigenschappen die je helemaal niet kunt plaatsen. Waar je eigenlijk geen idee van hebt hoe daarmee om te gaan. En jij als ouder bent in eerste instantie wel de aangewezen persoon om dat te doen. Maar hoe dan?
Helpende gedachte
Wat een zeer helpende gedachte kan zijn is ‘ik ben vast niet de ouder geworden van dit kind, als ik het niet zou kunnen. Ik kan precies mijn kind meegeven wat hij of zij nodig heeft in het leven. Ook al zijn dat soms mijn beperkingen als mens. Ook die helpen mijn kindje sterker en krachtiger worden. Ik vorm zowel een warm nest als de eerste uitdaging voor die lieve kleine schat.’
Ook jij mag zijn wie je bent
Misschien is dit ook wel direct een van de moeilijkste dingen om te accepteren. Dat je precies bent wat jou kind nodig heeft én dat dat niet alleen maar positief, blij en gemakkelijk is. Je ondersteunt je kind én maakt het je kind soms moeilijk. Niet met opzet, maar gewoon door wie je bent. Jij bent de eerste kennismaking met de buitenwereld die anders is dan het kind zelf.
Díe beperking onder ogen zien, de beperking van jezelf als mens-zijn, geeft gek genoeg lucht. Het geeft lucht aan je ouderschap. Je bent niet helemaal wat een kindje altijd wilt. Je kunt niet geven wat een kind altijd nodig heeft. Én toch ook weer wel. Door jouzelf te accepteren als ouder, mét daarbij alles wat je ook niet kunt bieden, geef je een heel belangrijke boodschap af aan je kleine frummel; ook jij mag zijn wie jij bent.
Het juiste proberen te doen
Wanneer je altijd maar probeert het ‘juiste’ te doen en alles op alles zet om tegemoet te komen aan wat anderen van jou willen (en dus ook wat je kind van jou wil), geef je eigenlijk onbewust de boodschap af ‘ik doe er niet toe, ik pas me aan aan wat de ander wil’. Door zo’n boodschap af te geven aan een kind, kunnen er grofweg twee dingen gebeuren:
- Een kindje gaat kopiëren en gaat naarmate die ouder wordt, óók zichzelf aan de kant zetten ten behoeve van anderen
- Een kindje neemt het persoonlijk en went eraan dat anderen zich aanpassen aan zijn of haar behoeftes. Er ontstaat een zeker egocentrisme.
Heftige woorden
Wat een heftige woorden, niet? ‘Egocentrisme’, ‘zichzelf aan de kant zetten’… het zijn wel uitersten van een spectrum. Het betekent echter niet dat een kind op latere leeftijd óf egocentrisch wordt, óf zichzelf altijd aanpast. Het is waarschijnlijker dat hij of zij zich beweegt op deze lijn. In de ene situatie meer op zichzelf gericht, in de andere situatie juist meer op de ander.
Beiden zijn eigenlijk niet fijn in een contact met de ander. Het wordt een getouwtrek tussen helemaal op de ander richten of helemaal op jezelf. In de praktijk zie je dan ook dat mensen met deze neiging zich moeilijk in relaties bewegen. Er is continue een soort strijd waarbij de behoeftes van één iemand onder druk staan en die van de ander ruimte krijgen.
In het midden
Terugkomend op de opvoeding van een kindje; hoe dan wél? Want het is nu eenmaal zo dat je een mini-wezen hebt met eigen ideeën en behoeftes. En dat dat niet altijd in lijn ligt met wat jij begrijpt en/of kunt geven. Jezelf opzij zetten is dus niet de oplossing. Maar alleen maar naar jouw eigen behoeftes kijken, ook niet.
Er is een gulden middenweg die ruimte biedt aan allebei. En dat is erkennen dat je kind iemand anders is dan jij bent. Dat jullie beiden soms andere dingen nodig hebben. En dat jullie elkaar dit niet altijd kunnen geven. En dat dat okee is en helemaal goed.
It takes a village…
Gelukkig zijn we niet alleen op de wereld. Er lopen ont-zet-tend veel mensen rond met allemaal andere eigenschappen. En tussen die mensen loopt vast wel iemand rond die jou kan aanvullen richting je kind. Want net zoals we niet alles uit onze partner kunnen halen, kan een kind niet alles uit zijn ouder(s) halen.
Niet voor niets is de uitdrukking ‘it takes a village to raise a child’ van toepassing hier. Het karakter van een kindje is zó veelzijdig (net zo veelzijdig als die van jezelf) en wil ontwikkelen. Een grotere groep mensen kan daar gewoon meer in bieden dan jij alleen (of met z’n twee).
Het is dus een oplossing om je netwerk als ouder te vergroten met mensen om je heen die óók iets voor jouw kind willen betekenen. Dit kunnen professionals zijn, maar veel fijner is het om daarbij ook natuurlijke personen om je heen te hebben. Familie, buren, vrienden, collega’s of bekenden.
Samen kunnen we méér
Soms zit je gewoon aan de grenzen van je eigen kunnen. Van je energievoorraad, van je interesses, je intelligentie, emoties, van wat dan ook. En zie je ook dat de kleine het nodig heeft om bijvoorbeeld te spelen, te praten, om wakker te blijven, te leren, om een hobby te verkennen of gewoonweg iets te ontwikkelen.
En wat een lucht geeft het als je kunt erkennen dat je dit (nu even) niet in huis hebt (én dat dit geen afbreuk doet aan jou als ouder!). Dat er naast jou gelukkig nog veel meer mensen op de wereld zijn én dat je die het mogelijk zelfs een hele eer vinden om een rol te mogen vervullen in het leven van jouw spruit.
Zo geef je een kindje mee dat hij of zij er helemaal mag zijn. Dat een ander er ook helemaal mag zijn. Én dat het soms schipperen is met elkaar als je iets anders nodig hebt, maar dat er soms ook gewoon een oplossing nabij is door meer mensen te betrekken. Want samen kunnen we gewoonweg méér.
Worstel jij weleens met wat je kind nodig heeft? Is er strijd heen en weer? Of vraag je je gewoonweg af wat het überhaupt de behoefte is van jouw kind? Kinderen t/m 7 jaar kunnen zich veelal nog niet goed uitdrukken, maar hun telepathische lijntje daarentegen is bijzonder sterk. Als kinderfluisteraar kan ik met ze communiceren en hun jouw vragen stellen. Antwoorden op papier van je kindje, hoe fijn! Heb je interesse? Kijk hier voor meer informatie.
Geef een reactie