Vaak maken we het onszelf moeilijker dan hoeft. We vinden dat we van alles moeten doen, verantwoordelijk zijn voor een hele hoop zaken en vooral onszelf in de tang moeten houden. Niet te gek, gewoon doen wat er op de dagplanning staat.

Levensgeluk mislopen

De waarheid is echter dat we onszelf een hoop levensgeluk ontzeggen hierdoor. En hiermee lopen we de eigenlijke bedoeling van ons bestaan mis; genieten van ons aardse leven. Want het aardse leven betekent ook genot. Genieten van alles wat de aarde ons schenkt en we in een zielvorm zonder lichaam niet kunnen waarnemen.

Ja, we hebben een geest, een ziel of hoe je het ook noemen wil. En die wil bepaalde ervaringen op aarde. Die stuwt ons richting missies en ervaringen om te beleven. Maar we hebben daarnaast ook een lichaam van vlees en bloed. Een lichaam dat ons moet dragen en dat het beste doet als we alle cellen in ons wezen laten trillen van plezier. Want juist in die modus van plezier, halen we het lichtste in onszelf naar boven.

Het lichtste in onszelf

En die lichtheid, daar gaat het om. In de lichtheid waarin we ieder op ons eigen manier toe in staat zijn, komt het beste van ons naar boven. Voelen we ons het fijnst, het prettigst en komt er de meest levensvreugde en energie los. Levensvreugde die we nodig hebben om de soms ook minder prettige dingen in het leven weer te kunnen dragen. Want die zijn er ook en kunnen we niet altijd voorkomen.

Het gaat erom dat we door zoveel mogelijk plezier beleven onszelf kracht toedichten, energie opdoen en een voorraadje aanleggen om even op te kunnen teren mocht dat nodig zijn. En daarom is het van belang om zoveel mogelijk plezier te maken. Wanneer je maar kunt.

Van god los?

Betekent dat dan dat we onszelf op ieder moment van god los moeten laten gaan? Onevenredig uit de band springen of anders? Nee, wanneer je met regelmaat de behoefte voelt om helemaal ‘van god los te gaan’, kun je er de donder op zeggen dat je in je dagelijks leven te veel beklemming en te weinig plezier ervaart. Dat je het moet inhalen door in één keer jezelf even helemaal te laten gaan. Het kan ook anders.

De kunst van kleine dingen

Het is de kunst om in je dagelijks leven zoveel mogelijk plezier te vinden. De dingen te doen die je leuk vindt. Op een manier die jou vreugde schenkt. En dit kan soms al in hele kleine bewegingen zitten. Doe boodschappen bij de winkel die jij het leukst vindt. Niet bij de winkel die het verstandigst is of het meest verantwoord. Gewoon, bij die ene met die leuke medewerkers en lekkere dingen. En hou je niet van boodschappen doen? Bestel dan lekker online en laat het bezorgen.

Vind je het wel leuk om met die ene collega te lunchen en niet leuk om met die ander aan tafel te zitten? Kwel jezelf dan niet en kies gewoon de leukste uit. Zo voorzie je jezelf weer van een beetje plezier en geluk om de momenten aan te kunnen die je met die ander eventueel moet doorbrengen. Op deze manier kun je in alle situaties ruimte opzoeken om het leukste te doen. En zul je de momenten dat je minder leuke dingen moet doen ook veel beter aankunnen.

Somberte

Soms merk je energieverlies over langere periode. Het lukt je niet meer om leuke dingen te ervaren en je hebt naar verloop van tijd ook geen zin meer om leuke dingen te ondernemen. Je wordt vlak in je gevoel, somber of zelf depressief. Er is een kans dat je eigen geest voorkomt om jezelf van nieuwe levenskracht te voorzien. Hoe komt dat dan?

De kans is groot dat je met een aantal factoren te maken hebt gehad die te zwaar voor je zijn. Het kan zijn dat er uiterlijke omstandigheden op je drukken; scheiding, overlijden of andere gebeurtenissen die veel van je hebben gevraagd en je weerhouden van ‘leuke dingen doen’. Maar wanneer je merkt dat je na langere tijd nog steeds of zonder aanwijsbare redenen langzaamaan vervalt in energieverlies of somberte, dan is waarschijnlijk een andere belangrijke speler aan het woord; je eigen geest.

In je achterhoofd

Veel mensen hebben last van onderhuidse overtuigingen. Niet gek, want onze geschiedenis en zelfs het huidige leven zit ermee vol. We vinden van alles over ‘hoe het hoort’. We leggen onszelf grote verantwoordelijkheden op en vinden dat we het vooral ‘heel goed moeten doen’. Iedere keer als we het niet doen op de manier die we denken dat we het moeten doen, drukt ons gemoed.

Je kunt niet echt ten volle genieten van hoe jij het doet, omdat er steeds een stemmetje in je achterhoofd blijft fluisteren dat het eigenlijk anders zou moeten. En dit kost heel, heel veel energie. Het belemmert je om het beste uit ieder moment te halen. Om onbekommerd te genieten van wat je doet. Je op te laden in dat moment om ook de andere dingen weer aan te kunnen.  En zo laad je niet meer op. Iets dat langslepend voor energieverlies kan zorgen totdat je niet meer kunt.

Symptomen

Uiterlijke symptomen kunnen zijn dat je niet meer geniet op je werk, je relatie maar niks meer vindt, je eigenlijk niet op wilt staan ’s ochtends maar ook niet echt behoefte voelt om naar bed te gaan in de avond. Het voelt als een last op je schouders, het leven. Je eigen huishouden, de eventuele kinderen, je partner, je werk. Alles krijgt een wollige deken over zich heen.

Andersom kan het ook. Je eigen persoon dwingt je hoe dan ook om leuke dingen te blijven doen, maar je voelt je altijd ergens schuldig. Schuldig dat je teveel geld hebt uitgegeven, schuldig dat je niet hebt gewerkt, schuldig dat je niet je ouders hebt bezocht waar je al zo lang niet geweest bent. Allemaal veroordelingen en stemmetjes die je plagen.

Het beste van jou!

Om onbekommerd jezelf te kunnen zijn en het beste uit jou te halen, is het zaak om los te komen van die stemmetjes die jou een richting in drukken die je zwaarder maken dan nodig. Zo genereer je de meeste levensvreugde, energie en kun jij het beste van jezelf geven aan je omgeving. Je bewijst niet alleen jezelf, maar vooral ook de wereld om je heen een dienst….

Anti Virus nodig?

Heb jij nou last van stemmetjes, merk je dat schuldgevoel drukt of ervaar je gewoonweg minder plezier en/of energie dan je zou willen/kunnen? Mogelijk zijn er onderhuidse overtuigingsprogramma’s actief in je brein. Ik kan met behulp van reading hier inzicht in geven.

Wanneer jij jouw vragen mailt, kijk ik op afstand of er inderdaad iets aan virussen loopt in jouw besturingssysteem. Op schrift maak ik zichtbaar welke oude verhalen er actief zijn in je onderbewustzijn en waar die vandaan komen. Soms uit je eigen leven, soms uit de generaties voor jou of uit het collectief.

Door deze tekst te lezen kun je de overtuigingen ontkrachten en wordt je vrijer in wie je bent. Vrijer en met meer plezier. Interesse? Mail hier direct je vragen en ik kijk vrijblijvend of ik iets voor je kan betekenen. Of kijk eerst hier voor meer informatie.

Wil je automatisch nieuwe artikelen in je mailbox ontvangen?

Vul dan hier je e-mailadres in: