In je hoofd zie je jezelf als voor die groep staan die je graag toe zou willen spreken. Neem je alvast je Oscar in ontvangst. Heb je een florerend eigen bedrijf met daarnaast ook nog alle vrijheid voor je privéleven. Ben je bezig aan je derde boek of ben je helemaal verlicht op je spirituele pad en leef je van de liefde. Als de wereld toch zo eens zou kunnen zijn…
Iedereen heeft dromen. Soms bewust, soms wat meer op de achtergrond. Iets dat je heel graag wilt en dicht bij je werkelijke verlangens ligt. Maar wat soms ook nog zo onbereikbaar lijkt of wat je zelfs al hebt afgeschreven. Waarom is dat? En hoe kan het anders?
Vooral niet beginnen
Wanneer je denkt aan het daadwerkelijk beginnen met het realiseren van je droom, kan je echter zomaar opeens een rotgevoel overvallen. Of hoor je jezelf opeens allerlei redenen opnoemen waarom niet. Je bent al te oud, je had eerder moeten beginnen, je hebt de tijd niet, je kent de juiste mensen niet, je hebt het geld niet…enzovoort.
Er zijn hier eigenlijk vier hardnekkige en hele logische onderhuidse principes aan het werk:
- Je bent bang om je droom te verliezen
- Je denkt dat je pas gelukkig bent als je op je eindbestemming aan bent gekomen
- Je overziet niet hoe je dat praktisch in je huidige leven moet inpassen
- Je wordt belemmerd door onderhuidse overtuigingen
Afscheid van het feestje in je hoofd
De droom op zich heeft al waarde. Je beleeft er plezier aan, aan het fantaseren. Je bent al helemaal daar waar je zou willen zijn. Het is een feestje in je hoofd. Je voelt je gelukkig en krachtig.
Een droom ligt zo dicht bij onze werkelijke verlangens, bij wat we ten diepste willen, dat we dat met ons hele wezen beschermen. Want stel dat je begint en het lukt niet? Of het valt hartstikke tegen? Of je blijkt het niet te kunnen? Dan ben je niet alleen een illusie rijker, maar ook nog een droom armer. Is ook het feestje in je hoofd weg. Je bent bang om je droom te verliezen, juist door te beginnen.
De werkelijkheid is echter anders: wanneer je begint aan een droom kan het slagen. Of niet. En als niet, dan komt er in je hoofd heel gauw ruimte komt voor een aangepaste of nieuwe droom. (Waarschijnlijk iets dat nog veel beter bij je past!). Door te beginnen, hou je dromen dynamisch en levend.
- Denkfout: dan pas ben ik gelukkig
Vaak denken we dat we alleen gelukkig zijn als we daadwerkelijk die eindstreep hebben behaald. Als we met die Oscar in onze handen staan, of als we die ton binnen hebben gehaald met ons eigen bedrijf. Of de andere kant op: we los zijn van verantwoordelijkheden en leven van de liefde.
Ons doel is dan nog zó ver weg, dat we eigenlijk de weg daarnaartoe niet eens beginnen. Al die opleidingen, al die investeringen…pffff….en dat allemaal zonder garantie?…
Logisch dat je niet begint. Om nu te beginnen aan iets, in de hoop dat je over vier of tien jaar misschien gelukkig bent…dat is voor onze menselijk beloningssysteem gewoonweg veel te ver weg. Er moet een korte termijn voldoening in zitten. Het moet morgen behaald zijn. En dat kan nooit. En dus beginnen we niet.
De denkfout echter is ‘dat je pas gelukkig bent als je eindplaatje gerealiseerd is’. Dat is namelijk niet zo. Waar het werkelijke gevoel van geluk in verscholen ligt, is bezig zijn met je dromen. Het regelmatig doen van wat je het liefste doet. Of het gevoel hebben dat je daar naartoe werkt. Het eindplaatje is je inspiratiebron. De stappen er naartoe zijn je voldoening. Juist door te beginnen, voel je je dus gelukkig.
- Maar nu even praktisch…Hoe dan?
Als je denkt aan wat je eigenlijk graag zou willen, dan rollen de vragen al uit je hersenpan. Hoe moet je dat in je weekplanning gaan vormgeven? Hoe moet je dat gaan bekostigen? Hoe moet dat allemaal? Met een volle agenda ruimte maken voor het realiseren van dromen, dat gaat gewoonweg niet. Je moet wel reëel blijven. Het brood moet ook op de plank komen…
Ja, in je huidige agenda past het waarschijnlijk niet. Want je leven is op dit moment helemaal ingericht zoals het nu is. En het is ook niet zo dat het toekomstplaatje 1-op-1 in je huidige agenda moet. Je oude agenda gaat plaats maken voor een nieuwe. Stap voor stap. Het enige waar je je op dit moment druk over hoeft te maken is hoe je ruimte maakt voor je allereerste stap: een avondje vrij voor een infoavond? Een kennismakingsgesprek met iemand die meer over het onderwerp weet?
Iets met een hoofd en een maaiveld
Als je de eerste drie hobbels hebt getackeld….
- je durft je droom aan verandering bloot te stellen,
- je weet dat bezig zijn met je droom het plezier op zich is, én
- je bent begonnen met de eerste stap (in vertrouwen dat de rest wel volgt)
…dan kan er nog een addertje onder het gras zitten: je eigen conditionering. Want we zijn allemaal gevormd door onze (collectieve) achtergrond die ons eigen pad flink in de weg kan zitten. Onbewuste gedachten over onszelf dat we dit niet kunnen of hebben andere belemmerende programmeringen in ons brein, kunnen ons saboteren.
Door je bewust te worden van je conditionering, kun je dit overwinnen en werkelijk ontdekken of jouw droom bij jouw werkelijkheid past.
Kwetsbaar proces
Beginnen aan je droom is een heel kwetsbaar proces. Je laat in wezen het meest belangrijke deel in jou spreken. Dat wat je het liefste wilt. En als je daar niet in slaagt, dan treed er een angst op van ‘jezelf verliezen’. Het verliezen van wie je dacht dat je was. En wat moet je dan nog met je leven aan? Daarom is het soms veiliger om dingen te blijven doen die het net niet zijn, dan te beginnen aan wat je werkelijk wilt.
Ben jij wel begonnen aan je droom? Heb je de eerste stap gezet richting die Oscar door een acteerworkshop te volgen? Heb je voor het eerst een spiritueel boek gelezen? Ben je stappen aan het zetten om te verhuizen naar een geheel nieuwe omgeving? Of ben je aan die nieuwe baan of je eigen bedrijf begonnen door gewoonweg te beginnen?
Het kan zijn dat soms de vaart eruit of je blokkeert. Zonder dat je precies weet waarom. In zo’n geval kun eens te kijken naar wat er aan onderhuidse patronen speelt. Wat blokkeert de boel en wat heb je nodig om verder te gaan?
Wil je hiernaar kijken? En spreekt een reading je aan? Mail mij je vraag en ik kijk vrijblijvend of en wat ik voor je kan betekenen.
Geef een reactie