Wanneer je op het spirituele ontwikkelpad zit, zijn er grofweg zeven fasen te onderscheiden. De eerste twee fasen, opgroeien en volwassen worden, volgen elkaar logischerwijs op. Vanaf de derde fase kom je in een ‘loop’ terecht.

Iedere ontwikkelloop kondigt zich aan met een ‘crisis’. Er gebeurt iets dat jou duidelijk maakt dat er werk aan de winkel is. Je gedrag past niet meer bij je en er zal iets moeten veranderen. De eerste crises zijn veelal heftig en zorgen voor grote impact. Later in je ontwikkeling, worden ze steeds subtieler.

Na de crisis komt je in een bewustwordingsfase.  Veelal duik je in de boeken of zoekt begeleiding en/of opleiding. Je ontwikkelt bewustzijn op een bepaald thema en wordt de waarnemer van je eigen gedrag. Je gaat jezelf met nieuwe ogen bekijken en zit in een onderzoeksfase vol nieuwe inspiratie en ideeën.

Na een periode van nieuwe inzichten, ontstaat focus. Je maakt keuzes en kiest voor een nieuwe richting op het thema waar je op bezig bent. Je gaat gedrag en omstandigheden creëren die beter bij je passen. In deze fase is het bewaken van je grenzen erg belangrijk, want de oude patronen blijven lokken.

Na verloop van tijd vermindert de wilskracht om je nieuwe gedrag en/of omstandigheden vol te houden. Het wordt moeilijker en het lijkt alsof het leven je steeds dezelfde uitdagingen blijft voorschotelen. Het continue bewaken van grenzen en alert zijn op je gedrag vraagt energie.

En dat klopt; Je bent namelijk aan de buitenkant een nieuwe laag gaan ontwikkelen, maar onder de oppervlakte ben je vaak nog de persoon die je was. Je geest ofwel besturingssysteem, bevat nog oude programmatuur die de oude situaties blijft aantrekken. Het wordt tijd dat je je overtuigingen gaat opschonen.

Dit inzicht kan het gevoel opleveren ‘bij de neus genomen te zijn’. Opeens wordt je je er namelijk van bewust dat jij het zelf bent die de omstandigheden in je leven (onbewust) heeft gecreëerd. Het zijn je oude denkbeelden die jouw wereld bepaalden. Als je bereid bent om dit te accepteren en je oude denkbeelden onder ogen te zien en los te laten, vindt de echte transformatie plaats. Je verliest namelijk het programma ‘denken wie je bent’ en vervangt het voor een update ‘werkelijk zijn wie je bent’.

Na het opschonen van je overtuigingen, ontstaat er een moment van rust in jezelf, opeens voel je je kilo’s lichter en uitdagende mensen en situaties lijken opeens niet meer te bestaan. Je trekt ze gewoonweg niet meer aan. Het leven gaat voor je werken en het is een stuk moeitelozer dan voorheen.

Het lijkt alsof je er bent. Een nieuw verworven balans waarin alles okee lijkt. Totdat de volgende loop zich aandient; opnieuw komt er nieuw licht op een ander deel van jezelf. Een deel dat nog vervormd is naar denkbeelden en om opheldering vraagt. Je mag weer aan de bak….

Deze ‘loops’ worden naarmate je verder in je leven komt korter en lichter. Je krijgt er handigheid in en doorloopt het proces steeds sneller. Oneindig, want steeds dient zich weer een nieuw thema aan. Helaas. Soms denk je ‘klaar’ te zijn, maar het leven spiegelt je steeds opnieuw in oude gedachten en geeft je de mogelijkheid om vrij te worden. Als je dit aangrijpt, wordt je lichter. Letterlijk. Je ontdoet je van allerlei zaken die niet werkelijk bij jou horen. Overtuigingen die bestaan uit een heel gedachtenpalet die gedrag aansturen in een richting die niet werkelijk hoort bij wie jij echt bent. Door dit gedrag trek je situaties en mensen aan die ook niet werkelijk bij je horen. Het zijn signalen. Signalen dat er nog werk aan de winkel is. Ga je het aan?

Wil jij je overtuigingen opschonen?
Als reader werk ik heel specifiek op het opschonen van oude overtuigingen. Wanneer je op een bepaald thema al eens op eigen kracht een verandering hebt ingezet, mag je het onderliggende patroon loslaten. Soms gebeurt dit vanzelf, maakt je geest vanzelf een draai. Maar soms is de geest sterk en doet die dat niet vanzelf.

Als je merkt dat bepaalde patronen, mensen of situaties maar in je leven blijven verschijnen, is het het waarschijnlijk dat je oude overtuigingen nog actief zijn. Deze zijn niet altijd in je eigen leven ontstaan. Ze kunnen ook voortkomen uit de generatielijn of uit heel andere (vorige) levens. Door het reconstrueren van de oorsprong van de overtuiging, is de geest vaak wel bereid het oude verhaal los te laten.

In een reading reconstrueer ik in detail de verhalen die op een thema zitten met behulp van automatisch schrift. Na het lezen van de teksten laat je geest meestal als vanzelf de oude programmatuur los. Heb je interesse in een reading? Neem dan contact op en ik informeer je vrijblijvend over de mogelijkheden info@jessicazwart.nl

Fase 1 – Opgroeien

Je groeit op en doorloopt alle ontwikkelingen zoals beschreven in de psychologie. Je bent kind en wordt geconditioneerd door je omgeving. Je bouwt langzaamaan aan je wereldbeeld en begint vaardigheden te ontwikkelen om te kunnen overleven. Je groeit naar een zelfstandig levend wezen met behulp van je omgeving. Het is in deze fase de bedoeling dat je afhankelijkheden creëert en dingen meemaakt. Je kunt je ellende niet voorkomen, maar krijgt het leven voorgeschoteld. Je keuzes hierin zijn beperkt tot enkele uiterlijkheden.

 • 1-16 jaar
 • Je groeit op
 • Je bent afhankelijk van anderen in je overleven

Fase 2 – Volwassen worden

In deze fases ontwikkel je je persoonlijkheid. De directe invloed van je opvoeders en jeugdomgeving wordt minder en je gaat de balans opmaken. Wie ben ik en wat wil ik? Je gaat je losmaken van hoe je bent opgegroeid en geeft zelf vorm aan hoe jij wil dat je leven eruit ziet, maar grotendeels nog gevangen in je conditioneringen. Daarom kom je blokkades en belemmeringen tegen en die moet je overkomen op eigen kracht.

 • 16 – 28/30 jaar
 • Je hebt een rol in het leven gekozen
 • Je ontwikkelt je persoonlijkheid

Fase 3 – Crisis

Je loopt vast in je leven en bent op zoek naar een uitweg. Je begrijpt niet goed wat er met je aan de hand is en bent verward over wat je wilt in het leven. Je dacht op de goede weg te zitten, maar er begint zich een andere werkelijkheid aan je op te dringen. Dwingende omstandigheden zoals ziekte of verlies zijn in deze fase geen uitzondering.

 • Veelal 28+ jaar
 • Je loopt vast, bent ziek of krijgt te maken met verlies
 • Je bent verward over wie je bent en wat je wilt

Fase 4 – Bewustwording

Je begint aan een zoektocht om meer zicht op jezelf te krijgen. Begint met cursussen, workshops, therapie of coaching. Je begint boeken te lezen en informatie te vergaren. Je gaat met andere ogen naar jezelf en de wereld om je heen kijken. Deze fase gaat met sprongen en terugslagen. Soms heb je het gevoel er al helemaal te zijn en soms schiet je opeens weer terug in twijfel en onzekerheid.

 • Je ontwikkelt je Zelf
 • Je volgt (vele) opleidingen, cursussen en workshops
 • Je voelt je heen en weer schieten tussen vertrouwen en onzekerheid en twijfel

Fase 5 – Focus

In deze fases heb je behoorlijk zicht op jezelf gekregen, wat je kunt en wat je leuk vindt. Je heb mogelijk een nieuwe richting ingeslagen in hobby’s, werk of in je sociale leven. Je begint je uiterlijke leven vorm te geven op een manier die bij jou past. Hierin wordt je nog flink uitgedaagd. Grenzen bewaken staat centraal. Je bent op een pad geraakt van jouw eigen waarheid.

 • Je maakt duidelijke keuzes in je hobby’s, werk en/of sociale leven
 • Grenzen bewaken vraagt aandacht
 • Vertrouwen overheerst

Fase 6 – Loslaten

Je nieuw verworven levensstijl is fijn, je hebt knopen doorgehakt en bent op een nieuwe weg. Maar het blijven aangeven van grenzen kost ook energie en terugval naar oude patronen ligt op de loer. En dat klopt. Je hebt je overtuigingen van vroeger namelijk geparkeerd en nieuw gedrag gevormd, maar ze zitten nog in een hoekje van je geest en hebben nog steeds invloed. Het wordt tijd dat je je oude overtuigingen loslaat. Het ego opschonen.

 • Je nieuwe levensstijl op eigen kracht volhouden kost energie
 • Het wordt tijd om het ego aan te pakken en ‘wie je denkt dat je bent’ los te laten.
 • Je vervalt in oud gedrag en hebt soms weer het gevoel helemaal aan het begin te staan

Fase 7 – Voltooiing

Je ego heeft zich getransformeerd tot een persoonlijkheid die werkelijk aansluit bij wie jij bent. Je wordt niet meer geplaagd door denkbeelden die je gedrag sturen in oude richtingen. Je gedrag en je overtuigingen zijn in lijn met wie jij werkelijk bent. Je bent vrij van projecties en je trekt als vanzelf alleen nog maar mensen en situaties aan die werkelijk bij je passen. Het leven wordt moeiteloos. Je hoofd en hart zijn in balans.

 • Je trekt als vanzelf alleen nog maar mensen en situaties aan die bij je passen
 • Je doet gewoon wat je doet, zonder daar echt bij na te denken
 • Er is geen vertrouwen of twijfel meer, het ‘is’

Wil je automatisch nieuwe artikelen in je mailbox ontvangen?

Vul dan hier je e-mailadres in: