In werkelijk contact met een liefdevolle partner/familielid/collega/vriend(in) hoef je niet te vechten of te vluchten, je gaat hoogstens ‘even iets anders doen’ of zoekt zelfs zonder aankondiging je eigen ruimte op. En vaak accepteert de ander dat zonder morren. Soms kom je een situatie tegen waarin het kiezen voor jezelf een strijd wordt. Intern groeit de onrust en willen we heel hard wegrennen of gaan het gevecht aan. Waarom is dat toch?
Benzinelampje
Wanneer je langere tijd achter elkaar je eigen behoeftes of verlangens opzij hebt geschoven, verlies je langzaamaan het contact met jezelf. Onderwijl raakt je systeem wel ontzettend overbelast. Je doet namelijk niet wat jouw systeem van jou nodig heeft om te stromen. Om oneindige energie te creëren.
Het is als een auto die benzine nodig heeft. Eerst brand een klein lampje, vervolgens begint de auto te stotteren op het laatste restje benzine en uiteindelijk sta je stil op de weg. Het systeem heeft NU je aandacht nodig. Doe je dit meermalen, dan krijgt het gehele injectiesysteem veel vuil te verduren en zal uiteindelijk een grondige reinigingsbeurt nodig hebben. Weet ik helaas uit ervaring.
Ons systeem geeft ook een klein lampsignaaltje af. Het geeft precies aan wat er nodig is. Als je vrij bent van overtuigingen die jou belemmeren hiernaar te kijken en ernaar te handelen, kun je je eigen vehikel moeiteloos op koers houden. Zonder oponthoud volg je jouw stroom, in verbinding met de ander.
Echter, vaak worden we wel gehinderd door allerlei gedachten die ons ervan weerhouden om onszelf op koers te houden. We ‘vergeten’ ons eigen onderhoud. Of hebben het wel gezien, maar denken dat we het nog wel even volhouden. We raken verder en verder bij onszelf vandaan en verliezen het steeds meer het werkelijke contact met onszelf.
Weg van jezelf = weg van de ander
De mate van contact met onszelf weerspiegelt de mate waarin een ander contact met ons kan maken. Zijn wij in contact met onszelf, dan kunnen we bij het eerste lampje rustig zeggen dat we even bij gaan tanken. De ander zal dat horen, begrijpen en het aanvaarden. Misschien je zelfs nog een fijne tijd wensen.
Wachten we te lang en zijn we het contact met onszelf al kwijt, dan klinkt onze boodschap anders. In contact met jezelf klink je rustig en warm. Liefdevol. Uit contact met jezelf wordt je stem dunner, schriller en lijkt meer uit je hoofd te komen. De liefde is weg en je hebt afstand geschept.
Mensen die erg goed bij zichzelf kunnen blijven en/of zich bewust zijn van dit proces, zullen je evengoed wel horen. Zij voelen de afstand, het gemis aan verbinding, maar zullen je zorg en/of rust en ruimte geven. Echter, veel mensen zijn hier niet zo geoefend in. Zij reageren instinctiever, meer als kinderen. De afstand roept bij hen verwarring, angst, agressie of anders op en ze zullen op die manier gaan reageren. Bijvoorbeeld door verdrietig te worden, ruzie te maken of nog meer aandacht van je te gaan vragen. Iets wat jij op dat moment nou net niet nodig hebt.
Overtuigingen onder de loep
Hoe verder je van huis (jezelf) raakt, hoe moeilijk het wordt voor jou om dus weer terug te komen. Een vervelend principe. Het zou veel makkelijker zijn als je soepel op je eerste lampjes reageert. Kun je dat leren?
Ja, waarschijnlijk wel. Maar aangeleerd gedrag volhouden is moeilijk. Wanneer je last hebt van gedachtenstemmetjes die je plagen met overtuigingen waarom je het niet zou moeten doen, ben je een continue gevecht met jezelf aan het houden. Je weet van binnen dat je je eigen weg moet gaan en goed voor jezelf moet zorgen en toch is daar steeds weer dat stemmetje die je anders influistert. Het zorgt voor een innerlijke spanning.
Je gedrag kun je met wilskracht maar een beperkte tijd onder controle houden. Uiteindelijk winnen de overtuigingen het. Om moeiteloos goed voor jezelf te kunnen zorgen (dicht bij jezelf te blijven), is het belangrijk om de onderliggende overtuigingen aan te pakken. Je gedrag en je gevoel worden namelijk gestuurd door deze (onbewuste) gedachten. Maar hoe kom je van deze gedachten af?
Hiervoor zijn meerdere technieken. Ik heb zelf ervaren dat EMDR en NLP helpend kunnen zijn. Je gaat terug naar het moment waarop deze gedachte voor het eerst in je leven is ontstaan en her programmeert de je hoofd. Je heelt het trauma en zult als het goed is vanaf hier ander gedrag gaan laten zien.
Soms weet je niet wat de oorzaak is geweest of wanneer de overtuiging is ontstaan. Of dacht je het te weten, maar komt het toch weer terug. Dan kan hypnose of regressie helpen, je graaft een laagje dieper. Je maakt contact me je onderbewustzijn en vist daar de gebeurtenissen op. Je herbeleeft de gebeurtenis en zet het in nieuw daglicht.
De diepte in, een persoonlijke ervaring
Ikzelf merkte dat een aantal thema’s toch bleven terugkeren in mijn leven. Ik moest blijkbaar nog een laagje dieper. Hiervoor ben ik met reading aan de slag gegaan. Ik kwam erachter dat de oorsprong van overtuigingen niet altijd in je eigen leven ligt, maar soms is overgenomen uit generatielijnen of uit heel andere levens.
En op het thema ‘voor mezelf durven kiezen in contact met de ander’, bleek inderdaad een flink en oud verhaal te rusten. Meerderen. Bij het teruggaan naar de oorsprong en de verhalen onder ogen te zien, voelde ik dat mijn systeem een shift begon te maken. Mijn gedrag begon aanmerkelijk te veranderen.
Ik zie dat ik minder vluchtneigingen heb. Ik voel zelden nog de drang om van iemand weg te rennen, omdat de spanning gewoonweg niet zover meer oploopt. Steeds vaker hoor ik mezelf zeggen ‘dat ik even wat anders ga doen’. Iets dat me voorheen niet lukte, kan ik nu niet anders meer.
Spannend is het nog wel, omdat mijn geest nog niet zoveel ervaring heeft opgedaan rondom dit nieuwe gedrag. Je geest moet als het ware een nieuw kader met context creëren. Nieuwe ervaringen opslaan. En met iedere ervaring, wordt het minder spannend. Ik volg meer mijn eigen stroom, kies automatisch meer voor mezelf en nu zonder strijd 🙂
Heb jij ook moeite met het volgen van je eigen weg in contact met anderen? Of struggle je met andere thema’s? En wil je de oorsprong van je overtuigingen met behulp van reading onderzoeken? Ik ben gespecialiseerd in reading op het achterhalen en transformeren van overtuigingen en werk met automatisch schrift. Het je interesse? Stuur me dan een e-mail op info@jessicazwart.nl en ik stuur je vrijblijvend meer informatie toe.
Geef een reactie